The new Zipworld visitors centre in Bethesda is a three storey building containing a café/bar area, kitchen, meeting and kit rooms together with an external viewing platform which encompasses a zip wire launchpad. The building itself is situated next to a slate quarry.

The steel frame structure utilises a composite floor slab which acts as a stiff diaphragm transferring lateral loads back to vertical bracing. The building is situated over the existing Penrhyn slate quarry and as a result requires support via 220mm diameter ODEX driven piles and reinforced pile caps.

Due to the complicated roof arrangement the building was modelled using state of the art 3D modelling software which gave excellent economy with regards to steel tonnages.

RVW also undertook the civil engineering aspects of the project consisting of a full drainage scheme together with ground modelling to produce the most efficient cut and fill solution for the client.

Project Client

ZipWorld

Architect

Lawray Architects

Contractor

WRW Construction

Project Value

£1.6m

Completion Date

Ongoing