A new community hospital constructed upon an elevated site in the heart of the North Wales mountains providing inspiring views from its wards.

The hospital accommodates 24 beds together with day clinics.

The site formerly consisted a boggy area formed by a bowl in the surrounding rock.

The buildings consist of a single hospital unit with separate energy centre, the majority of which are of single storey construction but with two storey ward areas taking full advantage of the unique siting. The hospital takes a split-level form with the two levels being joined by an atrium known as the winter garden.

The structures are set on piled foundations supporting a reinforced concrete frame.

KEY FEATURES

  • £15m hospital set sympathetically into the North Wales mountains.
  • Large 'carbon neutral' wood chip boiler facility.
  • Thermally efficient sedum roof.
  • Welsh slate cladding.
  • Extensive use of permeable paving.
  • Lightweight PTFE roof to atrium area.

Project Client

North West Wales NHS Trust

Project Value

£15m

Completion Date

Spring 2009