The new student accommodation at Capital Quarter Cardiff has been designed with the intension of bringing five star quality apartments into the student market. A total of 544 apartments shared over two blocks which are ten and seven stories.

The reinforced concrete frame acquires its stability from shear walls placed strategically around the building to give greater efficiency. The insitu concrete floor slabs act as horizontal diaphragms and distribute the lateral wind loading back to the shear walls and down to the foundations.

 

The site is surrounded on three sides by offices, thus a bored pile solution has been used to reduce noise pollution and ground borne vibration. The other benefit of using bored piles is the large tension load they can accommodate. The building height of 33 metres results in a large wind loading which is accommodated within the foundation design.

 

Within 7m of the back of the site runs the main train line in and out of Cardiff’s Central Station. Several meetings were held with network rail to ensure their assets were protected at all times and coordinated several aspects of the design around them from a health and safety perspective.

 

The scheme was developed using BIM compatible software (Revit) and models were exchanged with the architect on a regular basis. This allowed for efficient coordination between the architect and RVW. 3D analysis software was also used which aided in quick design optioneering for the client.

 

RVW also undertook the civil engineering aspects of the project consisting of a full drainage scheme. Our vast experience of the site meant we successfully identified a 19th century culvert which we were able to design the foundation solution around early, saving the contractor time and money.

Project Client

Viridis Real Estate Services Ltd

Architect

Stride Treglown

Contractor

Vinci

Project Value

£29.5m

Completion Date

Ongoing